Hírek - Friss Archívum - Keresés

Hírek.  Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Az óceánoknak már nemcsak a szintje, de a hullámai is kezdenek veszélyessé válni

2019. január 22. 0:03

Az óceánoknak már nemcsak a szintje, de a hullámai is kezdenek veszélyessé válni Erősödnek az óceáni hullámok a klímaváltozás hatására, ami a jövőben komoly veszélyt jelenthet a part menti településekre - figyelmeztetnek a kutatók a Nature című tudományos folyóiratban publikált tanulmányukban.

6,5 milliárdnyi élelmiszert mentett meg tavaly az Élelmiszerbank

2019. január 21. 23:13

6,5 milliárdnyi élelmiszert mentett meg tavaly az Élelmiszerbank Az Élelmiszerbank Egyesület a korábbi évekhez hasonlóan 2018-ban is növelte az általa begyűjtött élelmiszerfelesleg mennyiségét, megkönnyítve ezzel sok-sok nélkülöző mindennapjait. Több mint 11.000 tonna élelmiszer juthatott így jó helyre, ez 20%-kal haladja meg a tavalyi év eredményét.


Brutálisan sokba kerülnek a dízelek Magyarországnak

2019. január 21. 19:53

Brutálisan sokba kerülnek a dízelek Magyarországnak Kb. 500 milliárd forintos kárköltsége van évente a magyarországi utakon futó járművek okozta légszennyezésnek, mely kétharmada a dízelektől ered; a kapcsolódó költségek több mint 90 %-a egészségügyi jellegű. Egy minap publikált jelentés szerint a vizsgált országok között Magyarországon fut arányaiban a legtöbb, az európai kibocsátási normáknak nem megfelelő dízel személyautó.

A környezetszennyezés mellett ez fogja szétverni civilizációnkat

2019. január 21. 9:59

A környezetszennyezés mellett ez fogja szétverni civilizációnkat Még gazdagabbak lettek a szupergazdagok az előző egy évben. Az Oxfam szerint 26(!) embernél van a világ összes pénzének fele.


Tíz éven belül eltűnhetnek a tigrisek

2019. január 20. 23:45

Tíz éven belül eltűnhetnek a tigrisek Howard Jones, a Born Free vadvédelmi alapítvány vezérigazgatója szerint nehéz elképzelni egy olyan világot, amelyben nincsenek tigrisek, ha azonban nem cselekszünk, hamarosan megélhetjük.

Néhány szakmai javaslat a hazai legelőgyepek kezelésére

2019. január 20. 19:00

Néhány szakmai javaslat a hazai legelőgyepek kezelésére Cikkünkben olyan tudományos eredményeket mutatunk be, amelyek a természetvédelmi szakemberek számára közvetlenül hasznosíthatók.


Globális e-autó leltár

2019. január 20. 15:38

Globális e-autó leltár Százból még mindig csak kicsit több mint két új autó elektromos a világon. Viszont a piac minden évben 60 százalék felett bővül, igaz nagyon alacsony számokról.

Elakadnak a szűrőn Paks 2 orosz tervei

2019. január 20. 9:29

Elakadnak a szűrőn Paks 2 orosz tervei A tervezett új atomblokkok orosz tervei már a Paks II Zrt. jogszabályi megfelelést mérő előszűrőjén elakadnak - derül ki Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója Népszavának adott nyilatkozatából.


Végleg betehet a Brexit az atomerőmű-építésnek

2019. január 19. 23:33

Végleg betehet a Brexit az atomerőmű-építésnek A Hitachi felfüggesztette 28 milliárd dolláros brit atomerőmű-építési projektjét, amiben értesülések szerint a Brexit-ügynek is lehetett szerepe. A japán társaság az ügyhöz kapcsolódóan 2,8 milliárd dolláros veszteségleírásra kényszerül, ezzel együtt - bár erre állítólag maga a menedzsment is hajlik - egyelőre nem törölte a projektet, és folytatná az egyeztetést a brit kormánnyal. Elemzők és befektetők viszont az intézkedést gyakorlatilag visszavonásként, a japán konglomerátum szempontjából egy jelentős bizonytalansági faktort megszüntető pozitív fejleményként értékelik.

Lerontotta a Bledi-tó vízminőségét a turizmus

2019. január 19. 20:30

Lerontotta a Bledi-tó vízminőségét a turizmus Romlott a Bledi-tó ökológiai állapota a növekvő turizmus, a fürdőzők és a horgászok számának gyarapodása miatt - figyelmeztettek szlovén limnológusok. A Bledi tó Szlovénia második legnagyobb tava Júliai-Alpokban, vízének minősége hosszú ideig közepes vagy jó volt.


További híreink

Legyen a Te februárod is csikkmentes!

2019. január 19. 18:40

Egy eldobott cigicsikk akár 4000 féle kémiai vegyületet is tartalmazhat. Egy csikk akár 1000 liter vizet is beszennyezhet. Cigicsikkmentes február címmel egész hónapos kihívást hirdet a JÖN Alapítvány, a Füst-Öl téli kampánya egyik szemléletformáló elemeként.

Giga kutatóexpedíció indul az Északi-sarkra

2019. január 19. 13:56

Német vezetéssel minden idők legnagyobb kutatóexpedíciója indul szeptemberben az Északi-sarkra, hogy egy jégtörő hajóval a klímaváltozást vizsgálja a világ leggyorsabb ütemben melegedő, de ebből a szempontból eddig alig kutatott térségében.


Plágiummal verték át a méreggyártók az uniós döntéshozókat

2019. január 19. 9:50

Nagyrészt a vegyipari cégek dokumentumait plagizálta az a szakvélemény, amelynek nyomán 2015 novemberében az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság kizárta, hogy a glifozát gyomirtó rákkeltő lenne- állapították meg európai képviselők felkérésére plágiumszakértők. Azaz az elmúlt évek egyik legvitatottabb uniós döntése, az ENSZ illetékes intézete által valószínű rákkeltőnek minősített vegyszer uniós engedélyének meghosszabbítása, nem objektív, független értékelésen, hanem a szert gyártó és forgalmazó vállalatok anyagain alapult.

Multi szövetség a műanyaghulladék ellen

2019. január 19. 1:27

Gigacégek fogtak össze a bolygót elárasztó műanyagszemét ellen. 1 milliárd dollárt dobtak össze kezdésként a főleg olaj és vegyipari multik.


Az EP jobb uniós engedélyezési eljárást javasol a növényvédő szereknél

2019. január 19. 0:04

A növényvédő szerek (peszticidek) uniós engedélyezési eljárását átláthatóbbá, a felelősségi területeket egyértelműbbé tévő tervet szavazott meg az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

Fastatisztikák - fakörkép

2019. január 18. 23:37

A fa könnyű megmunkálhatósága, széleskörű felhasználása kiváló szolgálatot tett az elmúlt évezredek során, ám szerepe jelen korunkra igencsak át- és felértékelődött.


Zöld győzelem: nem lesz építkezés a Pirin Nemzeti Parkban

2019. január 18. 21:46

Bulgária legfelsőbb bírósága megfellebbezhetetlen határozatban vonta vissza azokat a változtatásokat, amelyeket kormány 2017-ben vezetett be a Pirin Nemzeti Park kezelési tervébe. Óriási siker! A WWF és más természetvédelmi szervezetek az utolsó bírósági tárgyalást is megnyerték.

Eltűnik a kávé génbankja

2019. január 18. 21:15

A 2017-es adatok szerint a termelő országoknak 13,8 milliárd dolláros exportbevételt hozó arabica kávé (Coffea arabica) őshazája Etiópia és Dél-Szudán területén található. A több száz éve folyamatosan nemesített kávéfajta vad formái még a legoptimistább becslések szerint is a kihalás szélére sodródhatnak a következő évtizedekben.


Évi 9 millió halál a szállópor miatt

2019. január 18. 20:31

Az eddig feltételezettnél több, világszerte kilencmillió idő előtti halálesetet okoz a levegőben lévő szállópor egy új kutatás szerint.

Bolygódiétával a túlélésért

2019. január 18. 17:08

Radikálisan kevesebb vörös hús és finomított cukor, helyette több bab, lencse, zöldség és gyümölcs a fejlett országokban. Napi 2500 kalória elég. Ha nem váltunk étrendet, tönkretesszük a bolygót.


Íme Budapest 150 legjobban hiányzó kerékpártárolója

2019. január 18. 11:35

Nem csak kerékpársávokkal és utakkal lehet segíteni a bringás közlekedést, hiszen valahova parkolni is kell, ha megérkeztünk. Ha a tömegközlekedési csomópontokban, közintézményeknél, boltoknál, népszerű közösségi terek, szórakozóhelyek és más úticélok közelében biztonságos és jól használható kerékpártárolók lennének, akkor sokkal többen közlekednének biciklivel.

A kutya már több mint 11 ezer éve segíthetett vadászni az embernek

2019. január 18. 9:51

Mintegy 11,5 ezer évvel ezelőtt kezdett el a kutya az ember mellett élni a mai Jordánia északkeleti részén, a kutyákat feltehetően vadászatra is használták - idézte az Eurekalert.com dán és brit tudósok friss kutatását.


Egy körbebetonozott, feszített víztükrű medencét akarunk vagy a Balatont?

2019. január 17. 19:38

Milyen hatással van a Balatonra például a rohamosan növekvő vitorláskikötők száma. Többek között erről mesél Dr. Weiperth András, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos segédmunkatársa, az F6 Fenntarthatóságért Egyesület szakértője, aki szerint településekhez kötött 10-30 fős, tájba illő vitorlás és horgászcsónak kikötők kellenének, de azt is elmondja, mit tehetünk a Balaton védelméért.

Aranysakál invázió Európában

2019. január 17. 18:42

"Az aranysakál terítékének növekedése változatlanul exponenciális ütemű" - írja a 2017-18-as vadászati év vadgazdálkodási adatait összesítő kiadványában az Országos Vadgazdálkodási Adattár.


Díjazták a legérdekesebb hazai innovációkat

2019. január 17. 16:05

Látványos gálaműsor keretében díjazták a legérdekesebb 10 magyar innovációt, melyek közül több környezetvédelmi témájú. A jótékonysági rendezvény bevételeiből a törökbálinti Tábitha Gyermekhospice ház munkáját és bővítését támogatják.

Biztonságosak a 100%-os citromlevek

2019. január 17. 9:29

13 citromlé komplex vizsgálatát/ellenőrzését végezte el a Nébih Szupermenta programjában. Laborban ellenőrizték pl. a növényvédő- és tartósítószerek jelenlétét, a termékek vitamin- és citromsav-tartalmát, és pH értékét. A citromlevek élelmiszerminőségi- és biztonsági szempontból megfeleltek, de 8 esetben a kisebb súlyú jelölési hibák miatt hatósági eljárás indult.


Zöld győzelem Felsőcsertésen

2019. január 17. 0:31

Győzőtt a Mining Watch környezetvédő civil szervezet a Hunyad megyei Felsőcsertés melletti ciántechnológiás aranykitermelővel szemben.

Túzok rekord Dévaványa térségében

2019. január 16. 23:30

Az elmúlt héten lezajlott a téli túzokszámlálás, melynek során a Körös-Maros Nemzeti Park területén összesen 616 túzokot regisztráltak a szakemberek. Ez a hazai állomány több mint 40 százaléka.


Ámon Ada: Kell Paks 2 helyett egy b-terv

2019. január 16. 22:55

Elszomorító, amiként az Orbán-kabinet meg akarja úszni az uniós klímacélok teljesítését, miközben túlzott fogyasztási előrejelzésekre hivatkozva, a német intézkedéseket félreértve, b-terv nélkül új atomerőművet tervez - véli az E3G nevű berlini szakintézetnél dolgozó Ámon Ada környezetvédő.

Az MTA nem szeretné a kiváló kutatók kutatási ösztöndíjából fizetni a villanyszámlát

2019. január 16. 20:41

Nem felel meg a valóságnak az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2019. január 15-i közleményében megjelent állítás, mely szerint a Magyar Tudományos Akadémia minden törvényes eszközzel rendelkezik feladatai finanszírozásához. Az MTA kutatóközpontjainak 2018. évi maradványa ugyanis teljes egészében kötelezettségvállalásokkal terhelt.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés