Minden idők legnagyobb, német céget ért tőzsdei bukása – glyphosate

Darvas Béla

2018. október 27. 22:52

Minden idők legnagyobb, német céget ért tőzsdei bukása – glyphosate

Top listák mindig is voltak, de hogy mely cégeket gyűlölnek leginkább az Egyesült Államokban azt még nem olvastam eddig. Most ilyen is akad, s ezen a Monsanto csak a tizenhatodik helyet szerezte meg.

Nem árulok el titkot, hogy nem hiszek az efféle listákban. Az átlagember ugyan miként ismerne tengernyi céget és előéletüket, viszont a Monsanto a környezet-egészségügy területén dolgozó amberek körében bizony töretlenül népszerűtlen. A Bayer megvette ezt a népszerűtlen vállalatot, de nekem egyre inkább úgy tűnik, hogy hatalmas hibát követett el. Igaz, nem látok a zsugások kártyáiba.

Kövessük kicsit a tőzsdei hullámvasútat.

2014-től 95 Eurós értékről, emelkedő tendenciával 2015. bizonyos időszakaiban a Bayer részvényeket 140 Euró fölött is jegyezték. Ma öt évre visszatekintve bizonyosnak tűnik, hogy ez volt a legjobb időszak. Ez követte a folyamatos csökkenés, amely 2016. második félévében érte el a hullámvölgy mélyét 85 Euróval. Aztán lassú emelkedés kezdődött, s egy évvel ezelőtt a Bayer részvénye a 120 Eurót is elérte. A Monsanto vásárlása tehát a befektetők számára biztatónak tűnt. Johnson (a non-Hodgkin limfómában megbetegedett kertész kártérítési igénye a Roundup hatása miatt) és a Californiai EPA (a US EPA-tól eltérően foglalt állás a glyphosate rákkeltő hatásának megítélésében, vagyis az IARC döntésével ért egyet, s ehhez törvényes joga van) ellen elvesztett Monsanto (Bayer) perek hatására 88 Euróra szállt alá.

A Monsanto ügyvédjei másodfokon mindkét pert ismételten elvesztették, bár a Johnson perében a büntetési tétel a nyilvánosság számára elégtelen indoklással 250 millió dollárról 39 millió dollárra csökkent. Ezt akár fél győzelemként is elkönyvelheti a Bayer, hiszen ehhez még új tárgyalás és bizonyítási eljárás sem kellett. A tőzsdei közösséget azonban ez sem nyugtatta meg, s mára történelmi mélységbe szállt alá a Bayer részvényének ára: 66 Euró. Ez egy év adataihoz viszonyítva -38%.

Mi indokolja ezt?

Nos, nyilvánvalóan a bírósági döntések miatt megrendült bizalom, és a mára 8700 felperesre gondolva, akit rosszindulatú betegségeiket a Roundup és társai számlájára írják. Irtózatos mennyiségű per, és ha efféle kimenetek várhatól (87 millió US dollár/fő), akkor a Bayer bizony gazdaságilag megrokkan. Legalábbis a növényvédő szerekkel és GM-növényekkel foglalkozó üzletága csődközeli állapotba kerül. A gyógyszerágazat csak ideig-óráig tudja kompenzálni a várható vesztességet. Itt persze még nem tartunk, de a tőzsdei árakban a gazdasági gondolkodás a jövőt képezi le. Az elemzők most így látják. A Bayernek le kell nyelnie a Monsanto-vásárlás miatti keserű pirulát, és ez akár 800 milliárd US dollár vesztességet is jelenthet a számára – állítja az egyikük.

Ha ezt a vásárlás árához viszonyítjuk (63 milliárd US dollár), akkor lesz világos az, hogy a tőzsde milyen léptékű veszélyt szimatol. Ennek a tendenciának a megfordításához nem elég az, ha a büntetési tétel érthetetlen gyorsasággal 16%-ra csökken. A döntés még a Bayert is meglepte, Johnson kártérítését érintetlenül hagyta, vagyis az ő érdekét nem sértette, csak az elrettentő nagyságú büntetés összegét csökkentette. A Bayer (Monsanto) számára azonban csak az ellenkező értelmű bírói döntés lenne megoldás, mégpedig az, hogy a Johnson betegségéhez a Roundup-nak nincs köze. Ezzel ellenkező értelmű a másodfokú döntés is, hiszen a kártérítés értékét továbbra is 39 millió US dollárban hagyta meg, vagyis a Roundup-ot tartja a betegség okának, illetve hogy a kertészt a veszélyre semmi sem figyelmeztette a csomagoláson.

És Magyarországon?

A Roundup-ügy messze túlmutat a kaliforniai pereken. A GMO vetőmag-üzletben vezető Monsanto (Bayer) évi 11 milliárd US dollár jövedelemre tesz szert csak ebből. A glyphosate elmarasztalása ezt a bevételi forrást is befagyasztja, azon túlmenően, hogy a növényi géntechnológia vezető terméke kidől a sorból. A vezető termék az, amely a többi fejlesztést finanszírozza. A dominósor kezdheti az dőlést.
A glyphosate-gyártása ma Kínában történik, szinte mindenhová ez az ország szállít, s gondolom a ChemChina gazdasági tündöklésének is ez az egyik oka, amely azt eredményezte, hogy nem is olyan régen megvette a Syngenta-t, a valamikor patinás svájci (Ciba-Geigy) gyógyszergyártó céget. A Syngenta (ma növényi géntechnológiával is foglalkozik) is gyárt és forgalmaz generikus glyphosate hatóanyagú készítményeket (Flexstar).A glyphosate piacon nagyon sok kisebb, generikus hatóanyagokkal foglalkozó, de azért tekintélyes gazdasági erősségű cég osztozik még, akikről még nem is beszélünk. Arról sem szóltam, hogy a Roundup egészségügyi hatása nagyban az egyik formázószeréhez (POEA és társai) köthető, amit nálunk is viharos gyorsasággal kivontak a forgalomból. Ez is komoly piaci szegmens. Azt szeretném mondani, hogy a glyphosate esetleges bukása hatalmas gazdasági mélyrepülést von maga után több meghatározó vállalatnál. Vannak, akik szerint más formázóanyag használatával a glyphosate esetleg megmenthető. Én kétlem ezt, ha más nem akkor a hormonmoduláns hatása csapja majd rá a kaput.

A mostani ítéletek és következményeik szerintem, csak az opera zimankós, többtételes nyitányai. A Bayer megtépázott drogistaként lép a színre és követi a múlt árnyéka – eddig semmi meglepő. A valóságos háború azonban a szövetségi bíróság előtt zajlik majd. Az Egyesült Államok vezetésének talán azt is meg kell majd fontolnia, hogy engedi-e égig nőni a ’módosított uborkafákat’, mert ez mostanra a vegyiparban megtörtént.
Az alábbi cikket szemlézte, és véleményezte Darbas Bála ökotoxikológus professzor.
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés