Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Az óceánoknak már nemcsak a szintje, de a hullámai is kezdenek veszélyessé válni

2019. január 22. 0:03

Az óceánoknak már nemcsak a szintje, de a hullámai is kezdenek veszélyessé válni Erősödnek az óceáni hullámok a klímaváltozás hatására, ami a jövőben komoly veszélyt jelenthet a part menti településekre - figyelmeztetnek a kutatók a Nature című tudományos folyóiratban publikált tanulmányukban.

A környezetszennyezés mellett ez fogja szétverni civilizációnkat

2019. január 21. 9:59

A környezetszennyezés mellett ez fogja szétverni civilizációnkat Még gazdagabbak lettek a szupergazdagok az előző egy évben. Az Oxfam szerint 26(!) embernél van a világ összes pénzének fele.


Tíz éven belül eltűnhetnek a tigrisek

2019. január 20. 23:45

Tíz éven belül eltűnhetnek a tigrisek Howard Jones, a Born Free vadvédelmi alapítvány vezérigazgatója szerint nehéz elképzelni egy olyan világot, amelyben nincsenek tigrisek, ha azonban nem cselekszünk, hamarosan megélhetjük.

Globális e-autó leltár

2019. január 20. 15:38

Globális e-autó leltár Százból még mindig csak kicsit több mint két új autó elektromos a világon. Viszont a piac minden évben 60 százalék felett bővül, igaz nagyon alacsony számokról.


Giga kutatóexpedíció indul az Északi-sarkra

2019. január 19. 13:56

Giga kutatóexpedíció indul az Északi-sarkra Német vezetéssel minden idők legnagyobb kutatóexpedíciója indul szeptemberben az Északi-sarkra, hogy egy jégtörő hajóval a klímaváltozást vizsgálja a világ leggyorsabb ütemben melegedő, de ebből a szempontból eddig alig kutatott térségében.

Plágiummal verték át a méreggyártók az uniós döntéshozókat

2019. január 19. 9:50

Plágiummal verték át a méreggyártók az uniós döntéshozókat Nagyrészt a vegyipari cégek dokumentumait plagizálta az a szakvélemény, amelynek nyomán 2015 novemberében az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság kizárta, hogy a glifozát gyomirtó rákkeltő lenne- állapították meg európai képviselők felkérésére plágiumszakértők. Azaz az elmúlt évek egyik legvitatottabb uniós döntése, az ENSZ illetékes intézete által valószínű rákkeltőnek minősített vegyszer uniós engedélyének meghosszabbítása, nem objektív, független értékelésen, hanem a szert gyártó és forgalmazó vállalatok anyagain alapult.


Multi szövetség a műanyaghulladék ellen

2019. január 19. 1:27

Multi szövetség a műanyaghulladék ellen Gigacégek fogtak össze a bolygót elárasztó műanyagszemét ellen. 1 milliárd dollárt dobtak össze kezdésként a főleg olaj és vegyipari multik.

Fastatisztikák - fakörkép

2019. január 18. 23:37

Fastatisztikák - fakörkép A fa könnyű megmunkálhatósága, széleskörű felhasználása kiváló szolgálatot tett az elmúlt évezredek során, ám szerepe jelen korunkra igencsak át- és felértékelődött.


Eltűnik a kávé génbankja

2019. január 18. 21:15

Eltűnik a kávé génbankja A 2017-es adatok szerint a termelő országoknak 13,8 milliárd dolláros exportbevételt hozó arabica kávé (Coffea arabica) őshazája Etiópia és Dél-Szudán területén található. A több száz éve folyamatosan nemesített kávéfajta vad formái még a legoptimistább becslések szerint is a kihalás szélére sodródhatnak a következő évtizedekben.

Évi 9 millió halál a szállópor miatt

2019. január 18. 20:31

Évi 9 millió halál a szállópor miatt Az eddig feltételezettnél több, világszerte kilencmillió idő előtti halálesetet okoz a levegőben lévő szállópor egy új kutatás szerint.


További híreink

Bolygódiétával a túlélésért

2019. január 18. 17:08

Radikálisan kevesebb vörös hús és finomított cukor, helyette több bab, lencse, zöldség és gyümölcs a fejlett országokban. Napi 2500 kalória elég. Ha nem váltunk étrendet, tönkretesszük a bolygót.

A kutya már több mint 11 ezer éve segíthetett vadászni az embernek

2019. január 18. 9:51

Mintegy 11,5 ezer évvel ezelőtt kezdett el a kutya az ember mellett élni a mai Jordánia északkeleti részén, a kutyákat feltehetően vadászatra is használták - idézte az Eurekalert.com dán és brit tudósok friss kutatását.


Orosz hulladékreform magántőkével

2019. január 15. 19:05

Országos környezetvédelmi üzemeltető (hulladékfeldolgozó vállalat) megalapításáról írt alá tegnap rendeletet Vlagyimir Putyin elnök. Miközben az Orbán-kormány államosított hulladékgazdálkodása csődközelbe került, az egységes hulladékfeldolgozáshoz az orosz kormány magánbefektetőket is vár.

Világnapot kapott az élelmiszer-biztonság is

2019. január 15. 12:43

Az idei évtől június 7-e a biztonságos élelmiszerek előnyeiről szól majd. A tematikus világnap szükségességével először 2015-ben kezdtek el foglalkozni a szakemberek, végül az ENSZ 2018. december 20-án elfogadta a javaslatot. Az Agrárminisztérium üdvözli az Élelmiszerbiztonsági Világnap bevezetését – fogalmazott a döntés kapcsán Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.


Rossz brazil az Amazonasért aggódó Gisele Bündchen

2019. január 14. 22:03

Rossz brazilnak nevezte Gisele Bündchent Jair Bolsonaro új miniszterelnök kormányának agrárminisztere, Tereza Cristina Dias, aki szerint a világhírű egykori brazil szupermodell környezetvédelmi aktivizmusa, és kormányt illető kritikája ártalmas Brazília imázsára nézve. Átvették az unortodox hungarikumot.

Robbanás küszöbén az óceánenergia

2019. január 14. 12:16

Hamarosan indulhat világ legerősebb árapályerőművének sorozatgyártása. A tengerek vízmozgásából megújuló energiát termelő technológia a globális energiaellátásban is számottevő tényezővé válhat; az Európai Bizottság várakozása szerint 2050-ben az EU áramfogyasztásának 10 %-át már az "óceánenergia" fedezheti. A megoldás óriási előnye a többi megújulóssal szemben az, hogy nem időjárásfüggő.


Szaúd-Arábia nagyobb olajhatalom mint hittük

2019. január 13. 21:24

Az eddig becsültnél nagyobb kőolaj- és földgáztartalékkal rendelkezik Szaúd-Arábia.

Ígéret és valóság

2019. január 13. 12:13

A vállalatok több mint 70%-a ismeri a fenntartható fejlődési célokat, de csak 28% azok aránya, akik a célokhoz kapcsolódóan érdemi teljesítménymutatókat is megneveznek. A felmérés 21 országban és 6 ágazatban, több mint 700 tőzsdén jegyzett cég vállalati és fenntarthatósági jelentései alapján azt vizsgálja, hogy a fenntartható fejlődési célok milyen mértékben épülnek be az üzleti stratégiába, a tervezésbe és a jelentéstételbe.


Betiltották a kóser és halal vágóhidakat Belgiumban

2019. január 13. 9:59

Az állatvédelmi okokból bevezetett tiltás Flandriában már él, hamarosan pedig Vallóniában is bevezetik. Egy izraeli lap szerint a kóser és halal vágóhidak belgiumi betiltásából Hollandia és Magyarország profitálhat.

Elszállt a Vestas -100 gigawatt szélturbinát telepített a világon

2019. január 13. 7:55

Negyven év kellett hozzá, de itt az első százados. A szárazföldi szélturbina gyártásra szakosodott dán Vestas olyan klubba léptette be magát, ahol egyelőre egyedüli tag.


Lelepleződött a Magyarországot is érintő kínai gigaprojekt

2019. január 12. 17:23

Sokan tartanak attól, hogy a kínai áruk új, főként szárazföldi szállítási útvonalának szánt selyemútprojekt valójában a pekingi vezetés trükkös eszköze az ország világpolitikai befolyásának erősítésére. Ennél rosszabb a helyzet. Orbán a kínaiaknak is kiárusítja Magyarországot?

Közel 3 mázsa zöldség termett a Déli sarkvidéken talaj, napfény és kemikália nélkül

2019. január 12. 8:28

270 kg zöldséget sikerült betakarítani a Német Űrközpont antarktiszi növényházában tavaly, a kísérleti projekt első évében. Még 10-20 év kell, amíg az űrben is működő üvegházat fejlesztenek ki.


Az Amazonason egyre több a súlyos áradás

2019. január 11. 23:04

Egyre gyakoribbak a helybeliek megélhetését és egészségét veszélyeztető katasztrofális áradások az Amazonas folyón a klímaváltozás következtében. Míg az elmúlt száz év első felében húszévente fordultak elő, az utóbbi időszakban már négyévente – figyelmeztettek a jelenséget vizsgáló tudósok.

Az EPA megtépése – Trump antizöldítése

2019. január 11. 21:52

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) súlyos leépítés elé néz, csupán a szervezet váza marad meg, ami azt jelenti, hogy igen sok területi szerződések keretében elvégzett feladat a jövőben elmarad, és nem lesz, aki a tiszta levegő, víz és talaj érdekében lépjen.


Az évi 120000 millió kávéspohár dilemmája

2019. január 11. 19:23

A 21. század rohanó világának praktikus kiegészítője lett az elvihető kávéspohár, amely azonban - átlagosan 11-13 perc használatbavétel után - hatalmas mennyiségű hulladékként halmozódik fel, lebomlási folyamata pedig évszázadokig is eltarthat.

Repülés műanyag szemét nélkül?

2019. január 11. 9:47

A Hi Fly lesz az első charter légitársaság, amely a gyakorlatban is száműzi fedélzetéről a műanyag kellékek nagy részét.


A feltételezettnél jobban melegednek az óceánok

2019. január 11. 9:20

Egy új tanulmány szerint rohamosabban emelkedett az óceánok hőmérséklete, mint azt a tudósok korábban becsülték.

Nőtt az USA CO2 kibocsátása

2019. január 9. 23:11

Az Egyesült Államok szén-dioxid-kibocsátása 3,4 százalékkal emelkedett 2018-ban, ami az elmúlt két évtized második legnagyobb éves növekedése.


Nyomtatott napelemeket építettek be egy felújított házba

2019. január 9. 22:55

Elkészült a világ első olyan háza, amelybe a felújítás során organikus fotovoltaikus rendszert építettek be.

A kétgyermekes politika ellenére fogy Kína

2019. január 9. 22:00

A Föld teljes, 7675 milliós lakosságának közel 18,5 százalékáért felelős a világ legnépesebb országa, Kína, de az 1 milliárd 417 milliónál is több főt számláló országban most kezd visszaütni a 26 éven keresztül erőltetett egygyermekes születéskorlátozó politika.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés