Hírek - Természetvédelem Archívum - Keresés

Itt olvashatják a természetvédelmi híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Tíz éven belül eltűnhetnek a tigrisek

2019. január 20. 23:45

Tíz éven belül eltűnhetnek a tigrisek Howard Jones, a Born Free vadvédelmi alapítvány vezérigazgatója szerint nehéz elképzelni egy olyan világot, amelyben nincsenek tigrisek, ha azonban nem cselekszünk, hamarosan megélhetjük.

Néhány szakmai javaslat a hazai legelőgyepek kezelésére

2019. január 20. 19:00

Néhány szakmai javaslat a hazai legelőgyepek kezelésére Cikkünkben olyan tudományos eredményeket mutatunk be, amelyek a természetvédelmi szakemberek számára közvetlenül hasznosíthatók.


Lerontotta a Bledi-tó vízminőségét a turizmus

2019. január 19. 20:30

Lerontotta a Bledi-tó vízminőségét a turizmus Romlott a Bledi-tó ökológiai állapota a növekvő turizmus, a fürdőzők és a horgászok számának gyarapodása miatt - figyelmeztettek szlovén limnológusok. A Bledi tó Szlovénia második legnagyobb tava Júliai-Alpokban, vízének minősége hosszú ideig közepes vagy jó volt.

Zöld győzelem: nem lesz építkezés a Pirin Nemzeti Parkban

2019. január 18. 21:46

Zöld győzelem: nem lesz építkezés a Pirin Nemzeti Parkban Bulgária legfelsőbb bírósága megfellebbezhetetlen határozatban vonta vissza azokat a változtatásokat, amelyeket kormány 2017-ben vezetett be a Pirin Nemzeti Park kezelési tervébe. Óriási siker! A WWF és más természetvédelmi szervezetek az utolsó bírósági tárgyalást is megnyerték.


Egy körbebetonozott, feszített víztükrű medencét akarunk vagy a Balatont?

2019. január 17. 19:38

Egy körbebetonozott, feszített víztükrű medencét akarunk vagy a Balatont? Milyen hatással van a Balatonra például a rohamosan növekvő vitorláskikötők száma. Többek között erről mesél Dr. Weiperth András, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos segédmunkatársa, az F6 Fenntarthatóságért Egyesület szakértője, aki szerint településekhez kötött 10-30 fős, tájba illő vitorlás és horgászcsónak kikötők kellenének, de azt is elmondja, mit tehetünk a Balaton védelméért.

Túzok rekord Dévaványa térségében

2019. január 16. 23:30

Túzok rekord Dévaványa térségében Az elmúlt héten lezajlott a téli túzokszámlálás, melynek során a Körös-Maros Nemzeti Park területén összesen 616 túzokot regisztráltak a szakemberek. Ez a hazai állomány több mint 40 százaléka.


Te is segíthetsz az erdei fülesbaglyok felmérésében

2019. január 14. 14:32

Te is segíthetsz az erdei fülesbaglyok felmérésében A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a lakosság bevonásával ismét országos erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet, amiben bárki részt vehet. Az MME január 18-21 között az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett különösen az óvodák, az általános és középiskolák részvételére számít.

Árvizeket okozhatnak a Dunántúlon az elszaporodott hódok

2019. január 14. 11:02

Árvizeket okozhatnak a Dunántúlon az elszaporodott hódok A hódok ádáz gátépítésbe kezdtek Toronyban, az Aranypatakban is - árvizet okozhatnak. Egyre súlyosabb költségeket okoz a Nyugat-Dunántúlon a túlszaporodott hódállomány - nyilatkozta a nyugat.hu-nak a vízügyi igazgatóság.


Jól indult egy rétisasnak 2019

2019. január 11. 18:47

Jól indult egy rétisasnak 2019 Mindig öröm, ha egy felgyógyult vadállatnak visszaadhatjuk a szabadságát - írta a Kiskunsági Nemzeti Park.

50 éves a Pilisi Parkerdő

2019. január 10. 20:31

50 éves a Pilisi Parkerdő A természetvédelem, az erdőgazdálkodás és a természetjárás összhangjának megteremtését és fejlesztését szolgálta 50 évvel ezelőtt a Pilisi Parkerdőgazdaság megalapítása. A már részvénytársaságként működő főváros környéki parkerdőnek évi 25 millió látogatója van, miközben a szükséges infrastruktúra fenntartásához jó alapot szolgáltat a fenntartható erdőgazdálkodás. A Pilisi Parkerdő jelentős turisztikai és természetvédelmi fejlesztésekkel készül a jubileumra.


További híreink

Sasolj sasokat a hétvégén!

2019. január 9. 11:28

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve immáron XVI. alkalommal szervezi meg az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozómadarak éves számlálását 2019. január 11-13. között.

15 ezerrel több fa a Hármas-Körös árterében

2019. január 9. 0:25

Tizenötezer facsemetetét ültettek el tél előtt a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a Hármas-Körös árterében.


Ellentmondások pörgetik az amazonasi esőerdők pusztítását

2019. január 7. 22:28

Az új brazil elnök gazdasági akadályt lát a brazíliai esőerdők védelmében. Jair Bolsonaro korábban ígéretet tett arra, hogy országát kilépteti a párizsi klímaegyezményből és felszámolja a brazil környezetvédelmi minisztériumot. Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója arról beszélt az InfoRádióban, hogy hogyan lehetne megteremteni a globális felelősségvállalást az Amazonas vidékéért.

Sokan ismerik, de senki sem látta a természetben 2019 év emlősét

2019. január 6. 18:23

Füleinek a felső részét régen fülpamatnak hívták. Tavasszal pacsmagol. Erdőben él, ahonnan ki sem nagyon teszi a mancsát. Kölykei, bár már elválasztódnak, de még egy évig az anyjukkal maradnak. Bár őshonos, mégis alig akad olyan honfitársunk, aki személyesen is láthatta volna. Ha az eurázsiai hiúzra tippelt, nyert.


Foltos szalamandra az év kétéltűje 2019-ben

2019. január 5. 22:48

Hűvös erdeink egzotikus megjelenésű kétéltűjét, a foltos szalamandrát választotta az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya az év kétéltűjének 2019-ben. Hazánk egyik legtetszetősebb, rendkívül fotogén kétéltűjére napjainkban számos veszély leselkedik- akár a hobbiállattartók is lehetnek gyilkosok.

Véralvadásgátlók és a vadállomány

2019. január 5. 16:42

Felmérései után a kaliforniai peszticideket engedélyező hatóság 11 vadvédelmet érintő vizsgálata után arra a következtetésre jutott, hogy a puma, vörös hiúz és a már védett státuszú halásznyest állomány 85%-ból véralvadásgátló rágcsálóirtók mutathatók ki. A halásznyest kritikus állománycsökkenéséért, amely védett státuszba sorolta éppen ezeket a véralvadásgátlókat teszik felelőssé.


A vadludak köszönik a csendesebb szilvesztert

2019. január 3. 22:31

A szilveszteri tűzijátékozás betiltásának köszönhetően Tata idén a Vadludak városa maradhatott!

Vadmacskák a Kis-Sárréten

2019. január 2. 20:50

Kevesen tudják, hogy a Körös-Maros Nemzeti Parkban is élnek vadmacskák. E rejtőzködő ragadozóval legnagyobb eséllyel a Körösök ártéri ligeterdőiben és a Kis-Sárrét erdeiben találkozhatunk.


Kis pénz, kis természetvédelem

2019. január 2. 19:44

Vészesen zülleni kezdtek az amerikai nemzeti parkok, amelyeket lassan két hete nem finanszíroz az állam. Emberi ürülékről, szeméthalmokról, autómentes területekre behajtó járművekről, jó sátorhelyekért marakodó vendégekről szólnak a beszámolók.

2019 madársztárja a gólyatöcs

2019. január 2. 10:29

Az MME "Év madara" szavazásának 2019-es győztese a gólyatöcs - avagy egyik szép régi nevén a székigólya - mely hosszú lábával és csőrével, fekete-fehér színével valóban miniatűr fehér gólyához hasonlít.


Bejött a tatai petárdastop

2019. január 1. 21:20

Az újesztendő első napján reggel az Öreg-tavon a tegnapi 23 ezerhez képest több, mint 13 ezer ludat találtunk!!! Ez óriási eredmény, hiszen a ludak mintegy 60%-a itt maradt!

Éhes madár maggal álmodik - tanácsok a téli madáretetéshez

2018. december 30. 11:43

Bár elég felemás ez a télnek tűnő évszak, a néha jelentkező mínuszoknál merő szívjóságból madáreleségért rohanunk, igaz sokszor nem tudjuk, kinek mit adjunk, kik jönnek, kik nem, ha eddig jöttek, egyszer csak miért nem, ha rabol a kánya, helyes-e, hogy lelkiismeretünk bánja. Ezért fontos, hogy jobban megismerjük a madáretetés hátterét, funkcióját, a különböző fajok igényeit és a saját szerepünket, felelősségünket.


Új élőhelyet kapott a világ legritkább madárfaja

2018. december 28. 22:32

A madagaszkári barátrécét (Aythya innotata) kihaltnak vélték, miután 15 éven át egyetlen példányát sem látták. Most új élőhelyet kapott a világ legritkább madárfajának 21 példánya a szigetország északi részén egy tónál.

A havasi cincér az év rovara 2019-ben

2018. december 28. 14:07

A 2019. év rovarát – internetes szavazás végeredményeként a havasi cincér nyerte, toronymagasan megelőzve a magyar tarszát és Kis Apolló-lepkét. A szavazás népszerűsítésében mi is segítettünk.


A bengál keselyűk keserű pirulája

2018. december 24. 9:44

A keselyű sajtója sosem volt túl jó – a dögevők népszerűsége sosem vetekedhetett a koalák, a pandák vagy éppen a delfinek rajongótáborával. Ugyanakkor az élővilág egyensúlyának fenntartásában rendkívül fontos szerepet töltenek be – nem csoda, hogy Nepálban mindent megtesznek a megmentésükért.

A hazai hal evésével tehetünk a környezetünkért

2018. december 24. 8:45

Kuriózumok a halastavaink Európában: a természetvédelmi kincsnek számító vizes élőhelyeken tenyésztett hal húsa is egészségesebb. A tógazdaságok azonban nehezen maradnak fenn, ha csak évente egyszer, karácsonykor eszünk hazai halat.


Japán fokozza a bálnagyilkolást

2018. december 20. 16:22

Japán kilép a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC), hogy három évtized után felújíthassa a kereskedelmi célú bálnavadászatot, közölték meg nem nevezett kormányzati források csütörtökön Tokióban. A kilépést formálisan a jövő héten jelentik be január 1-jei hatállyal, ami azt jelenti, hogy Japán fél év múlva kezdheti meg a kereskedelmi bálnavadászatot.

Levegőminőség javításra és a pannon gyepekre ad pénzt az EU

2018. december 14. 8:39

Magyarország két LIFE integrált pályázatát is támogatja az Európai Bizottság, egyet környezetvédelmi, egyet pedig természetvédelmi területen - mondta el Nagy István agrárminiszter.


Így véreztetik ki a magyar természetvédelmet

2018. december 11. 13:46

Még nem tudni, milyen sorsra jut a magyar természetvédelmi hálózat, amit a 2004-es EU-csatlakozás idején az eurokraták és külföldi zöld szervezetek egyöntetűen a kevés számú magyar bezzeg-ágazatnak tartottak, de a qubit által összegyűjtött információkból aggasztó trend bontakozik ki.

Igazgatóváltás a Fertő-Hanság Nemzeti Parknál

2018. december 8. 10:13

Balczó Bertalan helyettes államtitkár a december 4-i állománygyűlésen iktatta be az igazgatóság új vezetőjét: Kulcsárné Roth Matthaeát.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés